Monday, January 21, 2013

Vägisi vene keelt esimeseks võõrkeeleks muuta ei saa


 
www.DELFI.ee
                     
JAAK ALLIK
JAAK ALLIK
FOTO: Priit Simson
Riigikogu liikme Jaak Alliku arvates ei tohiks koolid eesti noorte läbilöögivõime parandamiseks sundida õpilasi vene keelt varakult õppima.
"Arvan, et ühtegi keelt ei tuleks kellelegi vägisi õpetada," ütles Delfile sotsiaaldemokraat Allik. "Kurvad tulemused on paljudel keskealistel ju vene keele õppimisest/õpetamisest Nõukogude Liidu ajal veel meeles."
Alliku sõnul peaks kool mitte peale sundima, vaid pakkuma keeleõppe võimalusi - palju laiemalt kui praegu. "Minu meelest võiks esimene võõrkeel tulla alates esimesest, teine alates neljandast ja kolmas alates seitsmendast või kümnendast klassist."
Ta lisas, et kõigis Eesti koolides peaks olema võimalus õppida inglise ja vene keelt (vene õppekeelega koolides aga eesti keelt) ning kooli valikul ka saksa, prantsuse, hispaania, soome, rootsi või hiina keelt. Millise keele valib aga laps või noor oma esimeseks, millise teiseks ja millise kolmandaks võõrkeeleks, see peaks küll olema õpilase ja tema perekonna vabaks valikuks.
"Küll tööturg, erialased huvid, eluplaanid ja ka vanemate kogemus õiged valikud paika paneb," vastas Allik küsimusele, kas vene keelt peaks eesti koolides hakkama varem õpetama, sest vene noorte läbilöögivõime on tööturul eestlaste omast parem.

No comments: